Artă din periferiile psihologice

I Am At My Most Beautiful When I Am Alone – este enunțul în jurul căruia este gândită expoziția deschisă de Lea Rasovszky la Galeria Mobius (str. D.I. Mendeleev 2). Până pe 31 ianuarie, bucureștenii pot vedea selecția propusă de artistă și de curatorul Diana Marincu. Inaugurarea expoziției este programată în această seară de la ora 19.00. „Cu ocazia acestei expoziții, Lea Rasovszky se întoarce pentru prima dată la desene și acuarele mai vechi, văzute ca surse primare pentru alte trasee posibile ale lucrărilor sale. Portretele în ceramică nu transpun însă desenele ei în materie solidă, ci le continuă, într-o încercare neobosită de a le descoperi o nouă viață. Fiecare pată de culoare se transformă în indicii topografice care situează personajul într-o dioramă a solitudinii. Fiecare linie desenată devine în porțelan o cută imprimată de somn, tăcere și liniște. Albinosul intră într-o stare de transă în dialog cu un glob de discotecă. Hashimoto își imaginează paradisul perfect într-un peisaj naiv, domnul Vio privește neîncetat cerul înstelat și numără fiecare stea.

Discursul vizual pe care îl propune expoziția se compune din mici celule care pot fi citite împreună, dar și separat. Spațiul decupat de fiecare portret este și o cameră izolată, dar și o tentativă de a ieși spre lumea mare. Unde e granița dintre noi și ceilalți, unde se termină corpul și începe un peisaj, unde e aerul curat sau golul sculptat dinadins de artistă? Pentru că despre frumusețea singurătății nu se vorbește suficient, trebuie surprins momentul în care chipul cuiva înflorește în izolare ca o plantă rară pe cale de dispariție“, notează Diana Marincu.

Artista Lea Rasovszky (n. 1986) este interesată de subiectele aflate la marginea culturii, în nișele descrise de kitsch, desene animate, manele, culturism și alte povești sau „periferii psihologice“, nu doar sociale. Lucrările ei sunt, de cele mai multe ori, portrete în mișcare ale unor oameni, situații și emoții pe care le tratează cu un umor suav, dulce-amar.

The post Artă din periferiile psihologice appeared first on Cotidianul RO.Citeste articol original: Artă din periferiile psihologice