• Home »
  • Brasov »
  • Avocaţii din oficiu cer Ministerului Justiției remuneraţii corecte

Avocaţii din oficiu cer Ministerului Justiției remuneraţii corecte

14 barouri din țară solicită Ministerului Justiției remunerații corecte pentru avocații din oficiu. În prezent, un astfel de avocat încasează un onorariu minim brut de 130 de lei, în condițiile în care uneori trebuie să se deplaseze în altă localitate sau să petreacă ore bune în sala de judecată. Și Baroul Brașov susține doleanțele colegilor din țară.

Consiliul Baroului Braşov şi-a reafirmat implicarea în demersurile pentru respectare dreptului la apărare şi recunoaştere reală a rolului avocaţilor de ”parteneri indispensabili ai justiţiei”: 

Demersurile făcute la Ministerul Justiţiei prin care s-a încercat încheierea unui nou protocol pentru stabilirea de onorarii mai mari pentru prestaţiile avocaţilor din oficiu nu au dus la niciun rezultat.
Cuantumul brut al sumelor plătite în prezent, stabilite în  protocolul semnat în anul 2015, sunt cuprinse între 130 de lei și 400-500 în funcţie de complexitatea cauzei.

„Este nefiresc ca un  avocat să încaseze un onorariu de 130 de  lei în condiţiile în care această încasare este o încasare brută; din această sumă, avocatul asigură un serviciu garantat de stat şi va rămâne probabil cu o sumă de în jur de 60-70 de lei deşi trebuie să studieze un dosar, să se pregătească pe elementele specifice, să se deplaseze în alte localităţi, să aştepte în sala de judecată uneori câteva ore”, spune av. Cristina Reveica Gheorghe – decanul Baroului Braşov.

Baroul Braşov susţine demersurile iniţiate de cele 14 barouri din ţară în legătură cu modalitatea de desfăşurare a serviciilor de asistenţă judiciară în materie penală.
Decanul Baroului Brașov va participa la audierea organizată astăzi în Senatul României, unde sunt invitaţi si reprezentanţii Ministerului Justiţiei.

Vifor RotarCiteste articol original: Avocaţii din oficiu cer Ministerului Justiției remuneraţii corecte