Ce a descoperit IGSU la aproape 200 de cluburi

Tragedia de la Colectiv nu i-a învățat nimic pe unii patronii de cluburi. Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a identificat, într-o singură lună, 195 de cluburi, baruri şi discoteci, care funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendii, neregulile fiind constatate în urma a peste 800 de verificări și soldându-se cu amenzi în cuantum de 1.500.000 de lei.

„Inspectoratele pentru situaţii de urgenţă au derulat, în fiecare sfârșit de săptămână din perioada 03 noiembrie – 05 decembrie, 847 acţiuni de verificare la obiective frecventate de un număr mare de utilizatori, din categoria cluburi, baruri și discoteci.(…) Din totalul locațiilor verificate în această perioadă, au fost identificate 195 de obiective din categoria cluburi, baruri și discoteci, care funcționau fără obținerea autorizației de securitate la incendiu. În urma controalelor, nu au fost constatate încălcări grave privind securitatea la incendii, sens în care nu s-a impus aplicarea sancțiunii complementare de oprire a funcționării”, se arată într-un comunicat transmis de către IGSU.

Conform sursei citate, au fost identificate 2.906 neconformități, dintre care 328 au fost remediate pe timpul verificărilor, neregulile găsite fiind sancționate cu 654 de amenzi contravenționale, în cuantum de 1.548.350 lei. Dintre acestea, 36 de amenzi în cuantum de 88.550 lei au fost aplicate pentru încălcarea prevederilor legii antifumat în spațiile publice.

„Verificările au vizat modul de respectare a normelor de apărare împotriva incendiilor, de către chiriași sau de către administratorii/proprietarii spațiilor. Printre aspectele urmărite pe durata controalelor amintim: verificarea modului de asigurare a dotării cu mijloace tehnice de primă intervenție; verificarea modului de exploatare a instalației electrice de iluminat și a sistemului de încălzire; asigurarea condițiilor de evacuare în siguranță a persoanelor; existența autorizației de securitate la incendiu; reglementarea fumatului și utilizarea focului deschis”, se mai arată în comunicatul instituției.

De asemenea, pompierii au desfășurat activități de instruire în vederea prevenirii situaţiilor de urgenţă cu persoanele responsabile din cadrul acestor localuri publice, dar și asupra modalităţilor de evacuare a persoanelor și materialelor.

Pe 1 octombrie, a intrat în vigoare legea care îi obligă pe proprietarii de localuri să obțină autorizație pentru siguranța la incendii.

The post Ce a descoperit IGSU la aproape 200 de cluburi appeared first on Cotidianul RO.Citeste articol original: Ce a descoperit IGSU la aproape 200 de cluburi