• Home »
  • Stiri »
  • Ce se întâmplă cu trupul culturiştilor când se lasă de sport. „Fibrele de colagen nu mai pot strânge structura musculară“

Ce se întâmplă cu trupul culturiştilor când se lasă de sport. „Fibrele de colagen nu mai pot strânge structura musculară“

Medicul timişorean Dan Crişan ne explică ce se întâmplă cu corpul practicanţilor de culturism atunci când se renunţă la activitatea competiţională.

Mulţi practicanţi de culturism, atât de mândri de cum arată acum, se întreabă ce se va întâmpla cu corpul lor atunci când se vor lăsa de sport. Există o vorbă printre ei, potrivit căreia muşchii se vor lăsa când abandonează culturismul. L-am întrebat pe medicul ortoped Dan Crişan ce se întâmplă în acest caz.
 
“E clar că scăderea intensităţii antrenamentului şi a cantităţii de greutăţi ridicate va duce la o schimbare a compoziţiei corpului. Dacă un culturist care ajunge la un anumit volum de masă musculată, se lasă de sport, sigur că vor apărea modificări. În primul rând, masa musculară respectivă, fibra musculară, mai exact mioglobina – baza hipertrofiei musculare, va scăzdea automat. Spaţiul respectiv este umplut de corp cu altceva. Poate să fie apă şi grăsime. După care apare hipotrofia musculară. Aşa cum a apărut hipertofia, aşa apare şi hipotrofia musculară, în care muşchiul îşi pierde din volum şi dimenisune”, a spus Dan Drişan.  

Medicul a explicat că de la o anumită vârstă, gradul de fibră de colagen elastic din corpul nostru scade, astfel că apare acel efect secundar de care se tem culturiştii.
 
“Scăderea volumului muscular se va solda cu deformarea structurii. Fibrele de colagen elastic nemaifiind aşa de bune, nu mai pot să strângă structura respectivă. Atunci apare ca o pungă pe jumătate goală. De aici apare acel efect nedorit şi neplăcut de lăsare a muşchilor”, afirmă Dan Crişan. 
 
Mai este şi un alt revers al medaliei, de data asta pentru culturiştii de performanţă. “Pentru a creşte în masă musculară, toţi culturiştii trebuie să urmeze anumite diete, să mănânce ordonat anumite cantităţi de alimente, care să sprijine creşterea musculară. Când antrenamentele se opresc, mulţi au tendinţa să renunţe la dietă, pentru că nu este foarte uşor de ţinut. Devenind mult mai liberali cu alimentaţa, adaugă mulţi carbohidraţi, şi nemaifăcând exerciţii nu mai ard caloriile respective. Atunci apare fenomenul de îngrăşare. Mulţi ajung să se îngraşe foarte repede”, a mai spus Dan Crişan.
 


Citeste si:


Citeste articol original: Ce se întâmplă cu trupul culturiştilor când se lasă de sport. „Fibrele de colagen nu mai pot strânge structura musculară“