„Justiţia selectivă“ din Georgia: Preşedintele Şaakaşvili, acuzat că ar fi cheltuit 11.000 de dolari din bani publici ca să-şi facă injecţii cu Botox în SUA

Preşedintele georgian Mihail Saakaşvili se află în centrul unui scandal, fiind acuzat că a folosit fonduri publice pentru a-şi face injecţii cu Botox peste Ocean, scrie cotidianul rus „Pravda” în ediţia online, citând o televiziune locală.

Potrivit ziarului rus, Şaakaşvili a suferit două intervenţii chirurgicale într-o clinică din New York. Prima ar fi avut loc în februarie 2009 şi l-ar fi costat pe şeful statului georgian 5.600 de dolari, iar cea de-a doua, efectuată în septembrie 2011, a costat 5.800 de dolari.

Procurorul general al Georgiei a declarat că Şaakaşvili ar putea fi interogat privind acuzaţiile de deturnare de fonduri publice. De altfel, Khatuna Paichadze, purtătoarea de cuvânt a Parchetului General din Georgia, a declarat vineri că a fost deschisă o anchetă pentru deturnare de fonduri în care e implicat Şaakaşvili.

Paichadze a mai declarat că Şaakaşvili ar fi plătit aproape 6.000 de lire sterline (9.000 de dolari) pentru potretul nud al unei actriţe americane, a cărei identitate nu a fost dezvăluită. Purtătoarea de cuvânt a Parchetului georgian a adăugat că legea în vigoare permite interogarea preşedintelui.

Anchetele, inculpările şi arestările unor foşti înalţi oficiali ai precedentului guvern se înmulţesc în Georgia de la victoria la alegerile legislative din decembrie a coaliţiei de opoziţie a miliardarului Bidzina Ivanişvili şi de la numirea acestuia în postul de premier, notează agenţia France Presse.

Fostul premier Vano Merabişvili, unul din cei mai apropiaţi aliaţi ai preşedintelui Saakaşvili, se află în prezent în detenţie după ce a fost acuzat de corupţie şi abuz de putere. Merabişvili este unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai preşedintelui Mihail Saakashvili şi posibil candidat al partidului „Mişcarea Naţională Unită" la alegerile pentru şefia statului din toamna acestui an.

Mai mulţi foşti miniştri şi primarul din Tbilisi, Gigi Ugulava, al apropiat al lui Saakaşvili, au fost inculpaţi. Preşedintele a declarat că aceste anchete sunt motivate politic.

Statele occidentale îşi manifestă îngrijorarea faţă de evoluţia situaţiei din Georgia, în care actualul executiv condus de Ivanishvili aplică o justiţie selectivă şi persecuţii politice împotriva adversarilor coaliţiei "Visul Georgian" - aflată la guvernare.Citeste si: