• Home »
  • Stiri »
  • Liviu Dragnea: „Gabriel Oprea mi-a spus «Am vorbit la statul de drept. Zgonea trebuie să fie numărul unu în partid, iar tu, numărul doi». Coldea era la telefon“

Liviu Dragnea: „Gabriel Oprea mi-a spus «Am vorbit la statul de drept. Zgonea trebuie să fie numărul unu în partid, iar tu, numărul doi». Coldea era la telefon“

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat, marţi seara, la Antena 3, că Ion Iliescu nu a putut fi prezent la Congresul PSD, iar Adrian Năstase, fost preşdinte al partidului, a avut reprezentanţi printre cei pe care i-a susţinut. Potrivit unor surse politice, Dragnea îl bănuieşte pe Adrian Năstase că a fost în spatele lui Niculae Bădălău în momentul în care liderul PSD Giurgiu a publicat o scrisoare în care a cerut mai multă democraţie în partid.

Despre absenţa Ecaterinei Andronescu şi a lui Codrin Ştefănescu din conducerea partidului:

Dragnea: Eu mă aştetam ca aceşti colegi, Ecaterina Andronescu, Codrin Ştefănescu, Nicolae Bănicoiu, Cătălin Rădulescu să depună dosarul de candidat, aşa cum l-au depus toţi ceilalţi. Nu a înţeles nimeni de ce mai era nevoie de tot acest scandal şi de această victimizare. Principalul motiv pentru care n-au câştigat nicio funcţie a fost supărarea delegaţilor că spun lucruri urâte despre partid. Membrii noştri nu mai vor scandal. Unii dintre cei care au spus că salvează democraţia în partid au venit şi mi-au spus să-i susţin pe ei. Democraţia înseamnă vot. Un partid decide prin votul Congresului. 

De ce n-au fost invitaţi foştii lideri ai partidului la Congres?

Domnul Iliescu nu putea să vină. Iar domnul Adrian Năstase sigur a avut reprezentanţi printre cei pe care i-a susţinut. 

E o tensiune între dvs şi Adrian Năstase?

Categoric, nu.

Despre DNA:

Am discutat azi cu Tudorel Toader. Mi-a spus că raportul DNA este mult mai slab cu ceea ce este în realitate.

Despre relaţia cu Gabriel Oprea:

Dragnea: Domnul Oprea mi-a spus că m-a ajutat să devin preşedinte interimar al PSD în 2015. Sunt obligat să spun ce s-a întâmplat. În vara anului 2015, era luni şi era foarte cald. Am fost la sediul UNPR şi am băut o bere sau un vin cu domnul Oprea. Domnul Oprea mi-a spus: Am înţeles de la statul de drept că Zgonea trebuie să fie numărul unu în partid, iar tu numărul doi. De fapt, eu cu tine o să conducem, iar Zgonea o să fie aşa... I-am spus: Gabi, nu ştiu ce ai înţeles tu, dar eu miercuri voi candida şi voi fi ales preşedinte interimar. Miercuri era CEX-ul PSD. A pus mâna pe teelfon şi a sunat la statul de drept. A spus la telefon: «Vin cu el la voi». Eu i-am spus: «Nu vin nicăieri. Cred că o să câştig». Mi-a spus că a vorbit cu domnul Coldea la relefon. Am spus: «domnul Coldea să candideze sau să-l numească pe domnul Zgonea preşdinte al PSD».

Seara, am fost sunat insistent de domnul Oprea să mă întâlnesc cu dumnealui la un restaurant prin Piaţa Amzei. În separeu, erau domnii Oprea şi Zgonea. Ulterior, a avenit şi domnul Oprişan. Mi-a spus Oprea: «Am vorbit la statul de drept şi se acceptă: tu o să fii numărul unu, iar Vali Zgonea va fi numărul doi». Eu am zis: «Nu ştiu cu cine ai vorbit şi de ce ai vorbit, nu ştiu de ce se bagă Zgonea în asta. Partidul va hotărî miercuri. Asta a fost discuţia. Nu ştiu dacă la capătul celălalt al firului era domnul Coldea. Aşa mi-a spus Oprea. Pe foarte mulţi coelgi i-a deranjat că domnul Oprea a avut foarte multe întâlniri cu Codrin Ştefănescu înainte de Congres. 

Despre primul Guvern USL:

În 2012, am vorbit cu mai mulţi parlamentari să voteze moţiunea pentru a pica Guvernul Ungureanu. Eu eram în sala grupului parlamentar de la Parlament. Nu eram parlamentar, eram secretar general. Se vorbea dacă domnul Băsescu îl va numi pe Ponta premier. A rămas că ne vedem la ora 20.00 să facem Guvernul. M-a sunat Victor Ponta să ne vedem în seara asta , dar să nu discutăm despre Guvern că e obosit. Mi s-a părut ciudat. Ne-am întâlnit după ce am fost la Cotroceni şi a luat mandatul de la preşdinte. A rămas să ne vedem duminică. Am plecat acasă destul de contrariat. 

Sîmbătă jucam tenis şi m-a sunat Crin Antonescu. Mi-a zis: «domnule, aseară nu s-a putut face Guvernul că era oboseală, dar dimineaţă Victor mi-a arătat lista Guvernului. A făcut-o cu tine?» Zic: «nu, n-a făcut-o cu mine, eu am plecat acasă ca şi tine». Mi-a zis Crin: «te-am sunat să-ţi zic pentru că nu mi se pare corect». Ponta mi-a dat de înţeles că a făcut Guvernul cu George Maior şi cu alţii. I-am zis atunci că nu are rost să mai fac parte din proiectul ăsta şi o să stau în banca mea. 

Pe drum l-a sunat pe George Maior şi mi l-a at la telefon. Mi-a spus Maior: «Guvernul nu e o chestiune aşa simplă, trebuie verificaţi». I-am spus: «George, iartă-mă, nu sunt de acord cu tine. De ce noi mergem şi vobim cu oamenii, ca de fapt că noi suntem tranformaţi în păpuşi». I-am spus şi lui Crin. A fost o impunere a lui Ioan Rus la Interne. A fost o foarte mare nervozitate în rândul liderilor din teritoriu, care s-au strâns la partid să mă susţină. Se stabilise ca eu să fiu ministru de Interne şi ei voiau ca eu să fiu ministru de Interne. Eu le-am spus că nu am de gând să arunc în aer acest proiect şi că o să trecem peste acest incident. Un aport determinant pentru proiectul USL l-a avut Dan Voiculescu. Trebuie să spun asta. 

Maior mi-a zis să nu fiu în Guvern, să mă ocup de partid. Eu i-am zis lui Ponta: «de când e SRI consultantul PSD?» Aceste asunt întâmplările pe care vreau să le zic la Comisia SRI. 

Despre numirea procurorilor şefi în 2013

Eram în aprilie 2013. Şedinţele de coaliţie se ţineau la Crin în birou. La un moment dat, Ponta a scos din buznar o hârtie mototolită şi mi-a zis să mă uit pe ea, să nu vadă ceilalţi. Erau scrie trei nume de el: Niţu, Bica, Kovesi. Mi-a zis: «vorbeşte cu doamna Pivniceru, ministrul Justiţiei, să ne vedem mai târziu la tine în birou». La final, m-a tras într-o parte şi mi-a zis: «asta s-a negociat: Niţu la Parchetul General, Bica la DIICOT şi Kovesi la DNA». Am zis: «hai să vorbim cu doamna Pivniceru, care a declanşat o procedură transparentă de selecţie pentru procurorii şefi. De ce să nu continue doamna Pivniceru?» A zis: «a negociat George Maior cu Băsescu». Cred că a zis şi de Elena Udrea. Eu i-am zis că e greşită procedura. L-am întrebat: «I-ai zis luI Crin?» Ponta:  «I-am zis, dar nu e de acord». 

Doamna Pivniceru a spus: «Nu pot să fac asemenea propuneri. Nu pot să-mi bat joc de cariera mea». Îmi dau demisia, ceea ce a şi făcut. Asta e o parte din povestea numirilor. Numele i le-a dat lui Ponta George Maior. Citeste si:


Citeste articol original: Liviu Dragnea: „Gabriel Oprea mi-a spus «Am vorbit la statul de drept. Zgonea trebuie să fie numărul unu în partid, iar tu, numărul doi». Coldea era la telefon“