Statele Unite şi Afganistanul au căzut de acord asupra textului privind pactul de securitate

Secretarul de Stat, John Kerry, a declarat miercuri că s-a ajuns la un acord asupra textului pactului bilateral de securitate cu Afganistanul, potrivit agenţiei de ştiri BBC.

Înţelegerea privind statutul militarilor Statelor Unite care vor rămâne în Afganistan după 2014 a fost discutată de delegaţii afgani la reuniunea numită Loya Jurga, un consiliu al bătrânilor care are loc joi.

Ministrul de Externe al Afganistanului a publicat un draft al acordului care le oferă militarilor rămaşi în această ţară imunitate în faţa posibile judecări de curţile sau tribunalele din statul asiatic.

Oficialii de la Washington declaraseră, anterior, că toate trupele ar urma să fie retrase dacă nu este există un acord oficial.

„Am ajuns la o înţelegere privind acordul bilateral de securitate care va fi prezentat în faţa Loya Jirga mâine”, a declarat secretarul de Stat american, John Kerry. Responsabilul american a adăugat că militarii din ţara sa vor avea „un rol foarte limitat”.

„Este vorba de instruire, dotare şi sprijinire (n.r. – a forţelor afgane). Nu există nici un rol privind confruntările pe care să le aibă Statele Unite”, a precizat Kerry.

Şeful diplomaţiei americane a avut un mesaj şi pentru preşedintele Hamid Karzai: „Este foarte important ca preşedintele Karzai să ştie că problemele pe care le-a ridicat de mai mulţi ani au fost abordate în mod corespunzător. Este foarte important ca probleme pe care noi le-am ridicat privind persoana sa au fost tratate, de asemenea, corespunzător”.Citeste si: