Vârful SRI s-a rarefiat! Încă zece generali au fost trecuți in rezervă de președintele Iohannis

Zece generali din Serviciul Roman de Informatii au fost trecuti in rezerva luni prin decrete semnate de presedintele Klaus Iohannis. Printre acestia – Elena Istode, general de brigada, si despre care o parte a presei afirma ca a fost sefa „acoperitilor” din SRI.

Cine sunt generalii trecuti in rezerva de Klaus Iohannis:

  • general de brigada – cu o stea Zarnescu Daniel
  • general de brigada – cu o stea Ceausu Gheorghe
  • general de brigada – cu o stea Cozma Sorin-Gabriel
  • general de brigada – cu o stea Istode Elena
  • general de brigada – cu o stea Stan Viorel-Adrian
  • general de brigada – cu o stea Morgos Marioara
  • general de brigada – cu o stea Babiuc Vasilica
  • general de brigada – cu o stea Valeanu Cornel
  • general de brigada – cu o stea Posastiuc Emilia-Cristina
  • general de brigada – cu o stea Stoica Constantin-MariusSigla SRI

Miercurea trecuta, seful Serviciul de Telecomunicatii Speciale, Marcel Opris – unul dintre cei mai longevivi sefi de servicii secrete din Romania – a fost trecut in rezerva, la cererea sa, potrivit unui decret semnat miercuri de presedintele Klaus Iohannis. Tot atunci a fost trecut in rezerva general – maiorul cu doua stele Ioan Balaure, director-adjunct economic in STS.
Conform HotNews.ro surse din sistem au explicat ca pensionarea lui Opris a fost motivata de faptul ca anul viitor, cand implineste 60 de ani, ar fi fost obligat oricum sa se retraga prin efectul legii (nu mai poate fi general activ dupa aceasta varsta) si ca ar fi preferat sa iasa acum pentru a nu risca diminuarea pensiilor speciale cu care tot ameninta guvernul.
Aceste treceri in rezerva vin in contextul in care Guvernul Tudose vrea sa modifice legea pensiilor speciale.cea care a favorizat multe abuzuri. S-a ajuns ca un pensionar sa ridice o pensie cu cca 20% mai mult decat cel care luccraza pe postul de pe care s-a pensionat.
Sunt surse care au spuc ca proiectul de ordonanta este pregatit in mare secret de ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, impreuna cu un grup restrans din care face parte si secretarul de stat din Ministerul Justitiei Mariana Mot. Initiatorul proiectului de OUG ar urma sa fie, insa, Ministerul de Finante.
Potrivit surselor Hotnews, acesta ar fi motivul real pentru care Liviu Dragnea a anuntat convocarea sesiunii extraordinare a Parlamentului pentru miercuri.
Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat luni: „Inteleg ca nu se umbla la varsta de pensionare”, adaugand ca nu vrea sa se pronunte pe fondul actului normativ.
Pe de alta parte ea a spus ca trebuie sa renuntam la „tema ipocriziei” in conditiile in care din sistem se iese la pensie la 45 de ani, desi MAI are un deficit de 20.000 de angajati, deficit care tot creste.